
El passat divendres 10 de març, vam tenir entre nosaltres a na Sandra Espeja, ponent convidada que va venir a rallar sobre la ciència ciutadana, en concret, sobre la importància de la ciència ciutadana marina.
Na Sandra es va llicenciar en ciències ambientals i, posteriorment, va fer un màster de gestió integrada d’àrees litorals. Apassionada per la protecció del medi ambient, ha pogut dedicar-se des de l’administració pública, com a consellera de Medi Ambient a Mallorca, però també des de la investigació, com a assistent d’investigació al SOCIB, i des del tercer sector, com a coordinadora de l’àrea d’Amigos de la Tierra i Fundació Marilles. Tot en conjunt, fa que acumuli més de 10 anys d’experiència multidisciplinària. Des del 2020, és la coordinadora del programa de ciència ciutadana marina a Balears, a través d’Observadores del Mar i Fundació Marilles.
A la seva xerrada, na Sandra ens descobreix el concepte de la ciència ciutadana, quins són els seus pilars, el canvi de paradigma que està havent-hi, quin és el benefici d’aquesta disciplina, i com cadascú de nosaltres, a través de la plataforma d’Observadores del Mar, pot participar i implicar-se per la causa. També explica quines són les principals línies d’actuació prioritàries, els 17 projectes científics als quals estan associats i les diferents figures de participació ciutadana que hi pot haver: clubs nàutics, centres i clubs de busseig, amants del mar, centres educatius, administració pública, botigues relacionades amb la mar, pescadors, etc. Finalment, conclou la xerrada fent una pinzellada dels resultats obtinguts, del què s’ha aconseguit fins al dia d’avui i fa una crida a què tothom hi col·labori.
Així que si no vas poder assistir a la xerrada i vols conèixer i aprofundir més sobre el món de la ciència ciutadana marina, aquí et deixem l’enllaç de la xerrada. Anima’t i participa, cada mirada suma!
Míriam García, Coordinadora del Centenari 12/03/2023
centenari@cnciutadella.com