Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Quarta xerrada del Centenari, Xisco Gràcia: Aigua, roca i foscor: la passió per descobrir coves subaquàtiques

El divendres 24 de març va tenir lloc la darrera xerrada del primer cicle de xerrades sobre la mar que s’engloba dins del programa d’activitats culturals del Centenari. Aquest cop, com a ponent convidat vàrem tenir en Xisco Gràcia, qui ens va venir a divulgar sobre el món de l’espeleologia a través del busseig.

En Xisco, doctor en Geografia i llicenciat en Ciències Biològiques, és especialista en l’espeleobusseig i en l’exploració i estudi de les coves litorals, principalment de Mallorca. Al llarg de la seva carrera professional ha publicat més de 100 treballs, en format de capítols de llibres i articles científics. Actualment, és president de la Societat Espeleològica Balear, ha estat guardonat amb 8 projectes de conservació de la biodiversitat referents a sistemes de cavitats subaquàtiques de Mallorca i forma part del grup de recerca de Ciències de la Terra de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

A la xerrada, en Xisco mostra un recull de les descobertes més destacables i interessants que s’ha trobat durant les seves prospeccions a nombrosos sistemes i cavitats subaquàtiques de Mallorca, al llarg dels més de 30 anys d’immersions. Ens explica generalitats i curiositats sobre les coves subaquàtiques, quins són els factors topogràfics a tenir en consideració mentre s’explora el terreny, les dificultats amb les quals s’ha trobat, quina equipació i condició física (però sobretot psíquica) has de tenir a l’hora de practicar aquest esport i ressalta la importància i la necessitat de l’elaboració de cartografia per a la seva divulgació. Cap al final de la xerrada, també confessa algun ensurt que ha patit durant les seves exploracions i que l’ha marcat, però que a causa d’aquest ha tornat més experimentat i continua tenint les mateixes ganes, sinó més, de seguir descobrint i gaudint de la pràctica de l’espeleologia subaquàtica.

Si et vas perdre la xerrada o t’agradaria tornar-la a veure, no pateixis que aquí et deixam l’enllaç de la xerrada completa perquè tu també et puguis submergir i explorar aquest món que resulta ser tan inhòspit i excitant.

Míriam García, Coordinadora del Centenari 05/04/2023
centenari@cnciutadella.com

100 anys fomentant l’esport nàutic i la cultura

Informació
Direcció

Camí de Baix 8
Ciutadella de Menorca

Contacte