Seguint amb les activitats del programa del centenari, el dissabte 4 de novembre, vàrem iniciar el segon cicle de xerrades sobre la mar. Aquest cop vam tenir entre nosaltres a n’Endika Fernández com a ponent convidat, qui va venir a explicar-nos en què consisteix la pesca d’altura des de la seva experiència professional.
N’Endika és biòleg, i des de ja fa uns anys passa la temporada alta a Menorca, fent feina principalment de patró, tot i que a vegades ho combini fent feina d’instructor de busseig. És des del 2010 però que, quan acaba la temporada, s’embarca tot l’hivern a un vaixell de pesca d’altura per la regió de l’Atlàntic Nord.
Es tracta d’un vaixell congelador especialitzat en la pesca d’arrossegament i que forma part de la flota espanyola que pesca a l’àrea de regulació de la NAFO, de l’anglès Northwest Atlantic Fisheries Organization, concretament a la zona de Terranova, on les condicions meteorològiques adverses dificulten força l’activitat. Ens explica que allà la pesca està principalment dirigida cap a l’halibut negre (Reinhardius Hyppoglossoides), la qual la practiquen al talús continental 3LMNO, però també destaca altres espècies diana com ara la rajada (Amblyraja radiata), el penegal nòrdic (Sebastes spp) o el bacallà (Gadus morhua).
El seu paper dins el vaixell és el de biòleg observador. A bord és l’encarregat de realitzar diversos censos aleatoris de les espècies capturades, les quals ens comenta que, malauradament, un elevat percentatge que puja a les xarxes és descartat, ja que pugen també moltes altres espècies accessòries de poc o nul interès comercial i que són novament abocades a la mar, constituint el que es coneix com descarts. Detalla que aquests censos permeten fer estimacions de les tones de peix capturat, reflectint la proporció en pes de les espècies aprofitades versus les descartades, a la vegada, que serveixen per documentar i enregistrar part de l’impacte que suposa aquesta explotació marina. A cada pescada, es redacten uns informes que són remesos a l’Estat per tal que aquest pugui continuar duent a terme un control de la pesca realitzada a aquella regió de l’oceà, però també per vetllar que es compleixi la normativa aplicada a aquelles aigües nord atlàntiques, penalitzant i sancionant a les embarcacions que la incompleixi.
Com veieu va ser una xerrada super intensa i impactant que va deixar a tot el públic amb la boca ben oberta. Si no vas poder assistir o tens ganes de tornar-la a veure, aquí et deixam l’enllaç. Segur que et deixarà atònit!
Míriam García, Coordinadora del Centenari 10/11/2023
centenari@cnciutadella.com