Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Segon cicle de xerrades sobre la mar

Organització del 2n cicle de xerrades sobre la mar

El primer cicle de xerrades que es va organitzar com a part del programa d’activitats socials que oferia del centenari, va resultar ser un èxit. Es van realitzar fins a quatre xerrades concentrades en els mesos de febrer i març i que tractaven temàtiques força diverses però sempre vinculades a un mateix fil conductor: la mar. 

La primera ponència realitzada pel meteoròleg Gabi Pérez va tractar sobre els models meteorològics que s’apliquen a la navegació al Mediterrani, emfatitzant en el fet que ja es porta observant des de fa un temps que, a conseqüència del canvi climàtic, cada cop es creen tempestes super cel·lulars  amb comportaments més adversos, arbitraris i severs. A la segona xerrada, l’instructor Phil Taquin ens va introduir al meravellós món de l’apnea, mostrant-nos i donant-nos un seguit de pautes i rutines que no només podem aplicar mentre practicam l’apnea, sinó que també podem aplicar al nostre dia a dia i que ens poden ajudar a mantenir una vida més harmònica i serena. La tercera, presentada per na Sandra Espeja de Observadores del Mar (ODM), va tractar sobre el paper tan important que rep la ciència ciutadana en projectes d’investigació científica, com podem contribuir en els diferents projectes marins que s’ofereixen des de la plataforma d’ODM i va mostrar alguns exemples que han servit de gran ajuda a la recopilació de dades i posterior publicació d’articles de diversos equips de recerca. Finalment, el reconegut espeleòleg Xisco Gràcia va venir a compartir-nos el què representa la descoberta de coves subaquàtiques, tota la preparació i equipació prèvia que es requereix en cada operació d’espeleologia, quines són les principals limitacions i obstacles amb els quals es troben i alguns exemples de coves subaquàtiques descobertes principalment a Mallorca.

Com veis, tot en conjunt va conformar un cicle de ponències força variat i complet, on precisament se cercava divulgar de manera oberta i a tota classe de públic temes d’interès que estiguessin relacionats amb l’esport nàutic i el medi marí. Pel que fa a l’elecció dels temes exposats, en un inici es va voler que resultessin d’interès pels membres integrants de les diferents seccions del Club. El tema dels models meteorològics aplicats a la navegació enfocada cap a la secció de vela (creuers i vela lleugera); el tema de l’apnea per la secció de submarinisme i pesca submarina; el tema d’espeleologia de coves subaquàtiques cap al submarinisme; i el tema de ciència ciutadana, el fet de poder-se realitzar a qualsevol nivell (des de costa, des d’una embarcació, caiac, bussejant, etc.), feia que concentrés interès de diverses de les seccions a la vegada. En general, totes les xerrades varen tenir molt bona resposta pel públic assistent. Al final de cada una, el públic es va mostrar engrescat i participatiu, creant-se un feedback entre els ponents i les persones assistents i d’on varen formular-se unes reflexions força interessants. 

La decisió de gravar-se les xerrades també va resultar un èxit, ja que per les persones que estaven interessades però que per incompatibilitat horària no varen poder assistir, aquesta alternativa els hi va permetre poder gaudir d’elles amb posterioritat. En vista a la bona resposta que va tenir aquest primer cicle, i per tal d’oferir a totes les seccions del Club més temes d’interès, es va decidir organitzar un segon cicle de xerrades. Aquest està constituït per quatre ponències, concentrades tots els fosquets dels dissabtes d’aquest mes de novembre a les 20 h al Club Nàutic. Aquest cop la temàtica comprendrà temes sobre la pesca d’altura en un vaixell calador de l’Atlàntic nord, explicat pel biòleg Endika Fernández, el marcatge científic de peixos com a eina d’estudi per fer compatible la conservació de les espècies amb l’explotació dels recursos pesquers d’una manera més sostenible, projecte desenvolupat per l’investigador Josep Alós, l’arqueologia submarina de Menorca explicada de la mà de n’Octavi Pons del Museu d’Història de Menorca i sobre un equip de quatre palistes, els OceanCats, els quals varen realitzar 3000 milles nàutiques a rem durant un mes seguit, travessant així l’oceà Atlàntic. 

2n cicle de xerrades
1ª – Endika Fernández i la pesca radical – 4 de novembre
2ª – Josep Alós i el marcatge científic de peixos – 11 de novembre
3ª – Octavi Pons i les cartes arqueològiques subaquàtiques de Ciutadella – 18 de novembre
4ª – OceanCats i l’Atlàntic a rem, 31 dies de navegació en solitari –  25 de novembre

Veient aquest nou programa no hi podeu faltar! Anoteu-vos als calendaris aquestes ponències que segur que no us decebran. Us hi esperam!

Míriam García Vendrell, Coordinadora del Centenari 03/11/2023
centenari@cnciutadella.com

100 anys fomentant l’esport nàutic i la cultura

Informació
Direcció

Camí de Baix 8
Ciutadella de Menorca

Contacte